Veilig varen met een Simply Orange gasfles aan boord

Neem een Simply Orange gasfles mee aan boord van uw plezierjacht, motorboot of sloep als u gaat varen. Wist u dat met gas zowel verwarmd als gekoeld kan worden. Aan boord zijn vele apparaten aan te sluiten op gas, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken als u onderweg bent. Voor uw veiligheid zijn wel een aantal zaken waar even op gelet moet worden omdat het een brandbaar product is.

Hoe plaats ik veilig de gasfles aan boord?

Zorg ervoor dat gasflessen altijd rechtop staan en in een flessenkast of gasbun waar voldoende ventilatie aanwezig is. Mocht er onverhoopt wat gas lekken dan kan dit wel weg. Gas is zwaarder dan lucht en zal zich dichtbij de grond ophopen. Voldoende ventilatie creëert u het beste zowel boven als onder de gasfles. Onderin de boot of schip moet het ventilatiegat van het schip af (dus niet het schip in). Plaats nooit benedendeks uw volle of lege flessen omdat daar onvoldoende ventilatie aanwezig is en dan kan het gas niet weg. Let er bij de plaatsing van de gasflessen op dat deze nooit in de zon of naast andere warmtebronnen staan!

Waar moeten gastoestellen aan voldoen?

Alle gastoestellen die u aansluit moeten thermisch-elektrisch zijn beveiligd en moeten zijn voorzien van een afsluiter.

Vereisten gasleidingen en beugels

Hebt u een vaste gasleiding? Dan zijn alleen naadloze koperen óf roestvrijstalen pijpen geschikt en ze moeten altijd toegankelijk zijn voor de inspectie. Tevens zijn de beugels om de gasleidingen te bevestigen bij voorkeur van koper (of van metaal met een rubberen inleg). Omdat de gasleidingen kunnen uitzetten moeten ze voldoende expansieruimte hebben.

Slangen en drukregelaars

Gasslangen gaan tussen de 3 en 6 jaar mee. Dit hangt sterk af van de omgeving en de weersomstandigheden waarin deze staan. De zon of regen zal de slang naar verloop van tijd aantasten. Als gasslangen worden blootgesteld aan zon en zeewater dan gaan ze beduidend minder lang mee en slijten ze harder. Zorg er goed voor dat gasslang niet geknikt of gedraaid zit want dat zal de levensduur ten goede komen. Drukregelaars hebben een levensduur tussen de 6 en 10 jaar, afhankelijk van de omgeving waarin deze gebruikt worden. Ze zorgen voor de juiste druk en mogen geen hogere werkdruk hebben dan 50 mbar. Gemonteerde drukregelaars moeten tussentijds kunnen afblazen zodra de druk te hoog wordt. Vervang altijd de gasslang of drukregelaar als u twijfelt of deze nog goed is.

Een lekkage kunt u eenvoudig voorkomen

Lekkages ontstaan meestal bij het wisselen van de gasflessen door een onzorgvuldige aansluiting, scheve montage van de gasslang of door een versleten afdichting. Goed materiaal en secuur aansluiten minimaliseren de kans op lekkages. En zorg altijd voor voldoende ventilatie rondom de gasfles om eventueel lekkend gas goed af te kunnen laten voeren.

Ruikt u toch gas na de aansluiting?

Gebruik daarvoor onze Kent Leak Detector Spray! Dit is een sproeibare lekzoeker voor het identificeren van gas- en luchtlekkages in luchtdrukleidingen. Heeft u die niet? Maak dan een zelf een sopje en spuit deze rond de aansluitingen waar u vermoed dat de gaslucht vandaan komt. In de meeste gevallen ruikt u wel waar dat u dit kunt spuiten. Als na een poosje de aansluiting inderdaad lekt dan vormen zich snel belletjes rondom de aansluiting. Let er goed op dat u het gas uitzet voordat u de aansluiting vernieuwt. Als alles is vervangen dan volgt u dezelfde procedure om te controleren of het verholpen is.

Voer regelmatig controles uit

Wij adviseren om iedere drie jaar preventief een controle te laten uitvoeren om de veiligheid te kunnen waarborgen. Laat uw installatie controleren door een bedrijf met het Certificaat Gastechniek.

  • Controle op de deugdelijkheid en dichtheid van de installatie,
  • Toetsing aan de ISO-norm 10239,
  • Beoordeling van de gehele installatie en aangesloten apparaten.